4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Διαγωνισμός πλοήγησης & κατανάλωσης 4ΤΡΟΧΟΙ & AUTO BILD Hellas

CHEVROLET MATIZ 0.8 (auto)
DAIHATSU CUORE 1.0
FIAT 500 1.2
FORD KA 1.2
HYUNDAI i10 1.1
KIA PICANTO 1.1 (fl)
RENAULT TWINGO 1.2
SMART FORTWO 1.0 (71hp mhd)
SUZUKI ALTO 1.0
TOYOTA AYGO 1.0 (fl)
TOYOTA iQ 1.0

11 οι μπαλαδόροι!

Επιβιβαστήκαμε σε 11 οικονομικά αυτοκίνητα πόλης πραγματοποιώντας ένα διαγωνισμό Πλοήγησης και, φυσικά, Κατανάλωσης. Ποιοι επικράτησαν άραγε;

ΗΤΑΝ και τότε ένα τεύχος Μαΐου, συγκεκριμένα το 356 του 2000, και είχαμε και τότε πραγματοποιήσει ένα «κυνήγι θησαυρού» τόσο για να περάσουμε καλά όσο και για να διαπιστώσουμε ποιο είναι το οικονομικότερο από τα μικρά αυτοκίνητα πόλης. Εννέα χρόνια μετά, και ενώ ενδιάμεσα έχουμε δημοσιεύσει πολλά θέματα σχετικά με την κατανάλωση και την οικονομική οδήγηση, αποφασίσαμε μαζί με το αδελφό περιοδικό AUTO BILD Hellas να επαναλάβουμε αυτήν τη «δραστηριότητα», μέσα από την οποία θα προέκυπταν ταυτόχρονα τα πλέον οικονομικά αυτοκίνητα του σήμερα.

Μες της πόλης τα στενά...
Δε θα μπορούσαμε, λοιπόν, παρά να κινηθούμε ως επί το πλείστον μέσα στην πόλη, αφού τόσο τα αυτοκίνητα που είχαμε επιλέξει όσο και η έξυπνη διαδρομή που είχαν σχεδιάσει ο Σωκράτης Κοίλιας, η Κατερίνα Σεβαστού και, φυσικά, ο «αλυτάρχης» του ιδιότυπου αυτού αγώνα, Μαθιός Μανσόλας, δε μας άφηναν και πολλά περιθώρια λοξοδρόμησης. Σε ιδανικό αγωνιστικό χώρο, λοιπόν, για τους 11 μπαλαδόρους μας, τα πληρώματα των δύο περιοδικών έπρεπε να διανύσουν μια διαδρομή από τα γραφεία της εταιρείας στο Κορωπί έως το Auto Festival στις Αφίδνες, όπου και θα πραγματοποιούσαν έναν αγώνα Regularity μέσα στην πίστα. Μέχρι να φτάσουν, όμως, εκεί είχαν να περάσουν από 28 δοκιμασίες, αφού τόσα ήταν τα ζητούμενα που καλούνταν να βρουν και να γράψουν με ακρίβεια στο χαρτί του διαγωνισμού, έτσι ώστε να συγκεντρώσουν όσο το δυνατόν λιγότερους βαθμούς ποινής. Συγκεκριμένα, 0 β.π. για την απόλυτα σωστή απάντηση, 10 για τη λάθος ή εκείνη που δεν απαντήθηκε και 5 για την απάντηση που δεν ήταν 100% σωστή, αφού σε τέτοιου είδους διαγωνισμούς πλοήγησης σημασία έχουν ακόμα και τα πεζά με τα κεφαλαία, οι τόνοι και, φυσικά, τα ορθογραφικά λάθη. Πώς είπατε; Σας φαίνεται εύκολο; Λάθος. Είναι πολύ πιο δύσκολο σε σχέση με αυτά που περιμέναμε και εμείς, και μάλιστα από πληρώματα που θα έπρεπε να κινούνται όσο το δυνατόν οικονομικότερα, για την επίτευξη της καλύτερης μέσης κατανάλωσης. Βλέπετε, τα μοντέλα που είχαμε επιλέξει είναι μερικές από τις πιο οικονομικές προτάσεις της αγοράς, οι οποίες, σύμφωνα με τα εργοστάσιά τους, καταναλώνουν κατά μέσο όρο από 4,3 έως 5,7 λίτρα/100 χλμ., και εμείς είχαμε ως στόχο να επαληθεύσουμε τα νούμερα ή έστω να κινηθούμε πολύ κοντά σε αυτά.

Δοκιμάστε το!
Ξεκολλήστε από τον... καναπέ και οργανώστε με τους φίλους σας έναν ανάλογο διαγωνισμό. Μαζέψτε καλή παρέα, επιλέξτε μια ωραία διαδρομή και ζητούμενα παγίδες... και παίξτε ένα παιχνίδι που τα παλαιότερα χρόνια αποτελούσε θεσμοθετημένο πρωτάθλημα. Μπορεί η εποχή που ζούμε να είναι των GPS και της τεχνολογίας, πού και πού όμως πρέπει να παίρνουμε χαρτί και μολύβι και να θυμόμαστε πώς ξεκίνησε όλο αυτό που ονομάζουμε «πλοήγηση». Αν τώρα τυχαίνει τα άτομα της παρέας σας να έχουν και παρόμοια οχήματα (γίνεται και με μοτοσικλέτες, ποδήλατα κ.ά.), τότε προσθέστε τον παράγοντα της κατανάλωσης στη συνταγή, και περάστε μια υπέροχη ημέρα, όπως εμείς!_ Μ. Σαλ.

Οδηγήστε έξυπνα!
Είπαμε, μαγικά δεν υπάρχουν ώστε ξαφνικά το αυτοκίνητό μας να... πάψει να καταναλώνει. Υπάρχουν τρόποι, ωστόσο, να βελτιστοποιήσουμε την οδήγησή μας. Να επιτυγχάνουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, δηλαδή με λιγότερη ποσότητα καυσίμου. Οικονομική οδήγηση, λοιπόν, σημαίνει να κινούμαστε στις περιοχές του στροφόμετρου στις οποίες το σύνολο κινητήρα-κιβωτίου αποδίδει πιο αποδοτικά. Δεν «πνίγουμε» τον κινητήρα σε πολύ χαμηλές στροφές, ούτε τον αφήνουμε να δουλεύει ψηλά για πολλή ώρα. Συνήθως, πάνω από τις 1.800-2.000 σ.α.λ. και έως τις 3.000-3.500 είναι μια περιοχή με ικανό εύρος, όπου οι περισσότεροι κινητήρες αποδίδουν επαρκή ροπή για να κινούμαστε «ρολαριστά» στην πόλη ή σε χαλαρούς ρυθμούς στον επαρχιακό δρόμο. Μερικά ακόμα «tip» είναι τα εξής:
- Παρατηρούμε καλά την κίνηση γύρω μας, προσπαθώντας να προβλέψουμε πότε θα επιταχύνει ή θα επιβραδύνει το προπορευόμενο όχημα. Όσο λιγότερο φρένο πατάμε συνολικά, τόσο μεγαλύτερο το κέρδος.
- Ξεκινάμε ομαλά και παρατηρούμε από μακριά τους σηματοδότες. Αφήνουμε το αυτοκίνητο να ρολάρει από μακριά με ταχύτητα στο κιβώτιο πριν επέμβουμε με φρένο για την ακινητοποίησή του.
- Σε περιπτώσεις μποτιλιαρίσματος, σβήνουμε τον κινητήρα για στάσεις μεγαλύτερες του ενός λεπτού, αν το αυτοκίνητό μας δεν είναι εφοδιασμένο με σύστημα Start &Stop.
- Στον αυτοκινητόδρομο ένα προπορευόμενο όχημα με ταχύτητα κοντινή σε αυτήν που επιθυμούμε να κινηθούμε κι εμείς μπορεί να χρησιμεύσει ως... ανεμοθραύστης, αν το ακολουθήσουμε από λογική απόσταση (slip streaming).
- Χρησιμοποιούμε λογικά τον κλιματισμό. Αν η επιθυμητή θερμοκρασία είναι ανώτερη εκείνης του εξωτερικού περιβάλλοντος, ΔΕΝ είναι απαραίτητο να έχουμε το A/C στο ON.
Στο Smartάκι, το οποίο επικράτησε στο διαγωνισμό Οικονομίας, το «κλειδί» είναι αφενός το σύστημα Start & Stop με το οποίο είναι εφοδιασμένο και αφετέρου η οδήγησή του στη χειροκίνητη λειτουργία. Στην αυτόματη το κιβώτιο «πατινάρει» το συμπλέκτη περισσότερο από όσο θα έπρεπε (ακόμα και στη 2η), με αποτέλεσμα επιβάρυνση της κατανάλωσης. Σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής, ξεκινούσαμε από στάση με 1η και ελάχιστο γκάζι, αλλάζοντας αμέσως σε 2η σχέση, και γενικά οδηγήσαμε στις 2.000-3.000 σ.α.λ. με αρωγό την καλή ροπή του 3κύλινδρου κινητήρα (βέλτιστη θερμοδυναμικά η χωρητικότητα των 333 κ.εκ. ανά κύλινδρο) και τη σωστή κλιμάκωση του κιβωτίου. Στις κατωφέρειες αφήναμε το αυτοκίνητο να ρολάρει με σχέση στο κιβώτιο και πάντα πάνω από τις 2.000 σ.α.λ., ενώ στις ανηφόρες κινούμασταν κοντά στις 3.0000 σ.α.λ. Το αποτέλεσμα; Μόλις 3,19 λίτρα για 74,5 χλμ. διαδρομής. Είπατε τίποτα;_ Σ. Λ.

ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΜΕΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ (λτ./100 χλμ.)
1. Smart mhd 4,7 4,31
2. Renault Twingo 5,7 4,34
3. Suzuki Alto 4,4 4,96
4. Ford Ka 5,1 5,62
5. Daihatsu Cuore 4,4 5,64
6. Fiat 500 5,1 5,96
7. Kia Picanto 5,2 6,25
8. Toyota iQ 4,3 6,28
9. Chevrolet Matiz auto 5,7 6,54
10. Toyota Aygo 4,6 6,63
11. Hyundai i10 5 7,93

Αρίστευσε, λοιπόν, το Smartάκι στη χειροκίνητη λειτουργία του, όπως μας εξήγησε ο Σ.Λ., κατακτώντας την 1η θέση κυριολεκτικά στο νήμα από το Renault Twingo, το οποίο κατανάλωσε περίπου 1,4 λιγότερο από την εργοστασιακή τιμή του. Suzuki Alto, Ford Ka, Fiat 500 και Chevrolet Matiz auto κινήθηκαν κοντά στα νούμερά τους και με απόκλιση μικρότερη του 1 λίτρου, ενώ τα Daihatsu Cuore, Kia Picanto, Toyota iQ, Toyota Aygo και Hyundai i10 κατανάλωσαν περισσότερα καύσιμα, σε σχέση με ό,τι περιμέναμε.

Αυτός ήταν ο οικονομικότερος συνδυασμός της ημέρας. Smart mhd 71 ίππων και Σπύρος Λεμάνης κατανάλωσαν μόλις 4,31 λίτρα/100 χλμ., 0,4 περίπου καλύτερα και από την εργοστασιακή κατανάλωση του αυτοκινήτου.

Όπως σε κάθε αγώνα, έτσι και σε αυτόν οι αριθμοί συμμετοχής ήταν απαραίτητοι.

Η οργανωτική επιτροπή δεν παρέλειψε να ενημερώσει τα πληρώματα σχετικά με το roadbook και τις ιδιαιτερότητες του διαγωνισμού. Να μας έλεγαν και τις παγίδες που είχαν βάλει, και θα ήμασταν μια χαρά...

Χρησιμοποιήθηκαν μέχρι και ειδικά αυτοκόλλητα που αφήνουν σημάδι όταν ξεκολλάνε, για να εξακριβωθεί ότι κανένας δε θα συμπλήρωνε βενζίνη στη διαδρομή.

Ανταλλαγή απόψεων στο πάρκινγκ του Auto Festival, λίγο πριν αρχίσει η δοκιμασία του Regularity.

Ο διαγωνισμός της Κατανάλωσης ολοκληρώθηκε στο πρατήριο της BP στο 31ο χλμ. της Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας. Φουλάρισμα ακριβείας, αλλά και ενστάσεις, οι οποίες δεν έγιναν δεκτές...

Ο καλύτερος επίλογος, όπως και η επιβράβευση όλων των συμμετεχόντων, γράφτηκε στο εστιατόριο του Γιάννη Τσάδαρη στις Αφίδνες.

Ο Κώστας Καββαθάς δε θα μπορούσε να λείπει από αυτήν την ημέρα, ενώ έκανε και την απονομή στους μεγάλους νικητές. Τα τρία μέλη της νικήτριας ομάδας του διαγωνισμού Πλοήγησης, Σωτήρης Παπαδήμας, Πέτρος Χριστοφοράτος και Τζίνα Πάλλα, πλέον χρησιμοποιούν κινητά Kuggo Black, που μας παραχώρησε η LG.

Στον πιο οικονομικό οδηγό της ημέρας, Σπύρο Λεμάνη, αντιστοιχούσε ένα ζευγάρι παπούτσια Sparco, τα οποία παραχώρησε το SparcoClub, που βρίσκεται στο Νέο Κόσμο. Περισσότερες πληροφορίες: Φραντζή 94, τηλ.: 210.9011.424

«Τι υπάρχει από το 1986;» Τέτοιου είδους ήταν μερικά από τα ζητούμενα του διαγωνισμού Πλοήγησης, με τη σωστή απάντηση να είναι το «ΧΗΜΕΙΟ ΔΕΔΕ». Και μην ξεχνάτε... όπως ακριβώς αναγράφεται στην ταμπέλα, στην προκειμένη περίπτωση με κεφαλαία!

Απαραίτητα τα χρονόμετρα ακριβείας στον αγώνα Regularity, κατά τον οποίο το κάθε πλήρωμα έπρεπε να κάνει ακριβώς τον ίδιο χρόνο σε δύο χρονομετρημένους γύρους, χωρίς να σταματήσει πουθενά το αυτοκίνητό του, γιατί αυτό θα κόστιζε 200 βαθμούς ποινής. Για κάθε δευτερόλεπτο διαφοράς ανάμεσα στους δύο γύρους επιπλέον 10 β.π.